iç su balıkları ile ilgili temel sorular
1)ülkemizde
bulunan alabalık türleri nelerdir?
*salmo trutta macrostigma (Anadolu dağ alp) *salmo
trutta abanticus (Abant balığı) *salmo trutta caspius (aras balığı) *salmo
trutta labrax (Karadeniz alabalığı)*salmo trutta forma lacustris (göl
balığı)*oncorhynchus mykiss (gök kuşağı alp)
2)gök
kuşağı alabalıklarının tercih edilme sebebi nedir?
*çevre koşullarına iyi uyum göstermesi *sıcaklık
değişimlerine dayanıklı olması *aktif yem alma özelliği göstermesi *yem
değerlendirmesinin fazla olması*kısa süreli kuluçka süresine sahip olması *büyütme
işlemi ekonomik ve kısa oluşu *hastalıklara karşı dayanıklı olması
*yetiştiricilikte sorun çıkarmaması*gelişme hızlarının yüksek olması *canlı
ağırlığının fazla olması
3)alabalıkta
damızlık balıklarda cinsiyet tayini ?
*dişilerde,karın daha şişkindir,cinsiyet deliği
etrafı kırmızı renk görümündedir.
*erkelerde,üreme döneminde alt çene kanca şeklinde
ve öne doğru uzamaktadır.vücut daha yassıdır. Üreme zamanı yaklaştığında yanal
çizgi boyunca daha koyu ve parlak kırmızı şerit taşırlar.
4)damızlık
alabalıkları bayıltmada kullanılan anestezik maddeler?
Anestezik madde:sağımda damızlara zarar
vermemek,işlemi seri olarak gerçekleştirmek için damızlıklara uygulanan
maddelerdir.
*MS-222: 10 GR/100lt *benzocaine:35-50 mg/lt *Quinaldin:25cc/100lt *tranguil:5mg/100lt
*fenoksi ethanol:0,1-0,5 mg/lt
5)damızlık
alabalıklarda aranılan özellikler(damızlık seçiminde dikkat edilecekler
*hızlı büyüme ile yemi iyi değerlendirmeli *seçilen
damızlar sağlıklı ve düzgün vücutlu olmalı *üreme yeteneği fazla olmalı
*hastalık ve parazitlere karşı dayanıklı olması *geniş uyum yeteneğine sahip
olmalı *insan eli altında yetiştirilmeye, üremeye, beslenmeye yatkın olmalı
*normal çağlarında cinsel olgunluğaulaşmalı.dişilerde 3 yaşında,erkeklerde 2
yaşında
6)alabalık
yumurta dezenfeksiyonu için kullanılan kimyasallar?
*melahit yeşili:1-2mg/lt günde 1 saat *formal(%30): 1-2mg/lt günde 15dk
*metilen mavisi:5-20mg/lt günde 15dk *bronopol:1mlt/10lt günde 30dk
7)alabalık
üretim tesislerinde yaygın olarak kullanılan kuluçka tipleri nelerdir?
*kuluçka kanalı:15-25 lt/dk 100.000 adet yumurta *zuger şişesi:1.5-3 lt/dk 30-50 bin adet
yumurta
*kuluçka dolabı:1.2-2 lt/dk 100.000 adet yumurta
8)gün-derece
terimi neyi ifade eder?
Su sıcaklığına bağlı olarak balık yumurtalarının
açılma süresi(larva çıkış süresi)yani yumurtaların hangi sıcaklıkta kaç günde
açıldığını belirler.alabalıklarda 10 oC de 30 günde yumurtadan larva çıkışı
gözlenir.çıkış süresi o halde 10x30 300 gün derecedir.
İnkübasyon:döllenmiş yumurtadan larva çıkış süresine
kadar geçen süreye denir.
9)larvalar
ne zaman yemlenmeye başlar?
*yumurtadan çıkan larvalara vitellus keseli larva
denir. lavraların serbest yüzme dönemine ulaşmaları besin keselerin 2/3 lik
kısmını tüketmeleri ve vitellus keseli larvaların %10 u yem alma gücüne
ulaştığında yemlemeye başlanılmalı.
10)alabalıklarda
su parametreleri nelerdir?
*su sıcaklığı:kuluçka ve yavru çıkış döneminde:7-12
oC
Larva ve yavru büyütmede sıcaklık:8-13oC
Fingertlik ve semirtme devresinde:12-18oC
Damızlık beslenmesinde:7-13oC
*ph: 6,7 ve
8,2 (ph’ın 5’in altında ve 9,2’nin üzerinde olması alabalıklar için öldürücü
etki yapar.
*CO2: larvalar için: 12-25 mg/lt
Sofralık balıklar için: 10 mg/lt üzerine çıkmayacak
Kuluçhane koşullarına göre üst sınır 2pmm
*amonyak:yavrular için 0,005 mg/lt
Yetişkin balıklar için 0,02 mg/lt den az
*nitrit:0,2 mg/lt
*nitrat: 0-40 mg/lt den az
*sudaki
oksijen miktarı:7-8 mg/lt alabalık
yetiştiricilik havuzları çıkışında suyun minimum 5 ppm oksijen içermesi
gerekir.
11) canlı balık naklinde kullanılan
sistemler?
*kapalı sistem: balıkların yaşamları için gerekli
olan şeylerin tümünü kendi içersinde taşır. Ör: en basiti kısmen su ve oksijen
ile doldurulmuş torbalar.
*açık sistem:ihtiyaç duyulan parametreler dış
ortamdaki kaynaklardan sürekli olarak suyla doldurulmuş nakil tanklarına yada
araçlarına gelmektedir. Ör:
havalandırıcı ile donatılmış küçük tanklar.
12)sazanın
tercih edilebilme nedenleri?
*çevre töleransı yüksek,ani sıcaklık ve uzun
sıcaklık değişimlerine dayanıklı 10 oC nin altında da yaşayabilen
ekstantif,entansif ve yarı entansif yetiştiriciliğine uygun olması.
13)sazan
yetiştiriciliğinde su parametreleri?
* su sıcaklığı: 18-20 oC
*ph:6,5-8,5(4 ün altında ve 11 in üstünde olmayacak
5-9 arası ph ta yaşabilir.) *co2: 2
mg/lt den fazla olmamalı *h2s: 0,5 mg/lt olduğunda zararlı 5-6 mg/lt den fazla
öldürücüdür.
*amonyak: 0,02 mg/lt *oksijen:
5-9 mg/lt ,5-6 mg/lt nin altında olmamalı
* nitrit:0,06-0,1 mg/lt (1-2
mg/lt öldürücü etki yapar.)
13)
havuz tabanının sürülmesinin faydaları nelerdir?
*toprağın ufalanmasını sağlayarak havalanma yüzey
alanı genişletir böylece o2 girişini kolaylaştırarak gerçek kuruma sağlanır.böylece
mineralizasyon toprağın daha derinde ve hızlı olur.
*çamur tabakasının çatlaması önlenir,böylece
havalandırmaya engel ortadan kalkmış olur.besin tuzlarının aşağı inmesi
engellenir.
*havuz tabakasındaki bitkilerin parçalanması
sağlanarak bitki altındaki çamur
tabakası ortadan kaldırılır.(havalandırma için)
14)havuzlarda
otlarla mücadele yöntemleri?(sazan havuzlarında)
*kültürel yöntemler:havuzun yapıldığı yer ile
alakalı
*kimyasal yöntemler:havuz toprağın sterilize
edimesi,uçaktan ilaçlama,kimyasal maddelerin havuzlarda çok tüketilmesi
teknikleri kullanılır.
*biyolojik yöntem:ot sazanı kullanılır.kuvvetli
fitoplakton gelişmesi olan havuzlarda gümüş sazanı kullanılır.
*mekanik yöntem:havuzlar kurutulmaya alınır ve havuz
tabanındaki kamışlar,otlar orak,tırpan
veya ot bileme makinalrıyla temizlenir.
15)balık
yumurtaları nakli sırasında uyulması gereken esaslar?
*hassas yumurta veya kritik dönemdeki yumurtalar
kesinlikle nakledilmemelidir.oksijen ihtiyacı temin edilmelidir. Yumurtaların
canlı kalabilmesi için sıcaklık iyi ayarlanmalıdır.mantarlaşma oluşmaması için
melahit yeşili ile yıkanmalı ve konulan kapların prüzsüz olmaları ayrıca suda
yüzen partiküller olmamalıdır.mantarlaşmış yumurtalar ayıklanmalıdır.zamansız
ölümlerin olmaması için açılmadan en az 5-6 gün önce nakledilmelidir.
16)yavru
nakli?
*Suda gerekli oksijeni sağlamak için su sıcaklığı
düşük tutulmalı,yenilenmeli ve kabın hafif hareketi sağlanmalıdır.daha fazla
sayıda balık nakledilmesi için nakil süresi kısa tutulmalıdır.hızlı taşıma ve
mollalar uygulanmalıdır.nakledilecek balık sayısını arttırmak için balığın
metabolizmasını ve o2 tüketimini azaltan maddeler kullanılabilir.
17)
YAVRU NAKLİNDE UYULMASI GEREKEN ESASLAR?
*NAKİL İŞLEMİ,BALIKLARIN FAZLA OKSİJEN İHTİYACI
NEDENİ İLE SERİN HAVALARDA YAPILMALIDIR.SICAK HAVALARDA BALIKLAR AKŞAM VE SABAH
ERKEN TAŞINMALIDIR.NAKLİYE İŞLEMİ ÖNCEDEN ORGANİZE EDİLMELİDİR.BALIKLAR DAİMA
İYİ DÜZENLENMİŞ KONVOYLARLA GÖNDERİLMELİDİRBALIK DIŞKILARININ SUYU KİRLETMESİNİ
ÖNLEMEK İÇİN NAKİL ÖNCESİNDEN AÇ BIRAKILMALIDIR.NAKLİYE MALZEMELERİN AHŞAP
MALZEMEDEN YAPILANI METAL OLANA GÖRE DAHA YAVAŞ ISINMASINDAN TERCİH
EDİLİR.
18)alabalık
yetiştiriciliğinde ön yavru büyütmede hangi önlemler alınmalıdır?
*larvaların besin kesesini tükettikten sonra bakım
ve beslenmelerine özen göstererek 1 gr canlı ağırlığa eriştirilmelerine ön
yavru büyütme denir.
Alınması gereken önlemler: direk güneş ışığından korunmakla birlikte dolaylı
aydınlık sağlamak ,yavruların köşelerde ve belli noktalarda birikmesinin
önlenmesi,yemlemelerin sık olarak yapılması,fakat her defasında azar azar
verilmesi ve yem atıkları ile dışkıların sürekli temizlenmesi.
19)sazan
yetiştiriciliğinde yapay üretim için damızlık stok ebeveynlerin iyi kalitede
olan bireylerden seçilerek muhafaza edilir. yapılacak seçimde dikkate alınması gereken özellikler
nelerdir?
*hızlı büyüme
*yemi iyi değerlendirme *yağ oranının düşük olması *hastalıklara karşı
dayanıklılık dikkate alınması gereken başlıca özelliklerdir.
20)sazan
yetiştiriciliğinde yapay döl alımının avantajları nelerdir?
*doğal ortam koşullarına göre daha az sayıda anaç
balığı ihtiyaç duyulur
*yumurtalar daha fazla sayıda ve kalitede
olmaktadır.
*yumurtalar olumsuz çevre şartlarından daha az etkilenmekte
*yumurtalara zarar verecek su canlıları ve
düşmanları olmaz.
*çıkan larvaların istenilen kalitede ve miktarda yem
bulabilme şansına sahip olurlar.
*larvaların ilk dönemde ihtiyaç duyduğu canlı yem
olan rotiferlerden yeterince yararlanmaları.
21)döllenme
sıvısı bileşimi?
10 lt su,40 gr tuz,5 gr tonik içerir
Ne amaçla kullanılır;
Döllenme amaçlı kullanılır.döllenme sıvısı
yumurtaların yapışmasını önlemekte ve spermi aktif hale getirmektedir.
22)tonik
asit çözeltisi bileşimi?
10 lt suda çözülmüş 5 gr tanin içerir.
Ne amaçlı kullanılır;
إرسال تعليق