Merhaba sevgili arkadaşlar.Yaklaşan tercih döneminde üniversiteye hazırlanan genç arkadaşlarımıza bu yazının rehber olmasını diliyorum.
Bu yazımda “Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesi nedir, nasıl bir eğitim verir, avantajları nedir, iş olanakları ve iş bulma olasılığı nelerdir?” Sorularına cevap vereceğim.


Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesi nedir?
Deniz bilimleri ve fakültesi bilimleri; bilindiği gibi balık üretim, istif, stok, aşılama, hastalık, genetik analiz, işleme gibi bilinen yönleri ne artı olarak avlama teknolojisi, temel bililer teknolojisi, girişim teknolojisi gibi birçok ek özellik ve faydayı bünyesinde barındırır.
Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesi 4 yıllık bir fakültedir. İlk yılında genel geçer dersler vardır. Örneğin; Matematik, Türkçe, Fizik, Kimya vb. Bu dönem hem hocalara hem de fakülteye alışma evresidir. Bu dönem ayrıca üniversitenin ilk kazanıldığı sene olduğundan gerek içimizdeki özgüveni yaşama gerekse il dışında bir üniversite seçmiş olan arkadaşlar için yurt, kiralık ev, sosyal çevre gibi ihtiyaçların giderilebileceği bir süreçtir.
Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesinin 2. yılında bölüm ile ilgili giriş dersleri verilir. Örneğin, ekoloji, oseonoloji, genetik vb. bu dönemde bölüme adapte olmaya başlarsınız. Arkadaşlık ilişkileriniz artar, mevcut sosyal çevreyle bağlarınız güçlenir.
Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesinin 3. yılında tamamen bölüm dersleriyle muhatap olursunuz. Bu dönemde üretim, yetiştiricilik, işleme gibi konularda fikir sahibi olur, balık türleriyle etkileşime geçersiniz. Artık sizin için her gördüğünüz balık değildir, balıkları birbirinden ayıran yönleri, balıkların özelliklerini öğrenirsiniz. Bu dönemde muhatap olacağınız derslerin başlıcası; sistematik, işleme, eklembacaklılar vb. ayrıca bu dönemde sizi bekleyen bir stajınız var.
Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesinin son yılında ise proje ve bitirme tezleri ile muhatap olursunuz. Bu dönemde artık iyice ‘ununuzu elemiş, eleğinizi aşmış’ durumda olacaksınız. Artık bitirme ve mezuniyet hayalleriyle ilgileneceksiniz. Birçok arkadaş edinmenin mutluluğu ve onlardan ayrılmanın vermiş olduğu üzüntüyü bir arada yaşayacaksınız.
Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesinin ne olduğu ve nasıl eğitim verdiğiyle ilgili bilgiyi yukarıda vermiş olduk. Şimdi asıl meseleye dönelim. Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesinde okumanın avantajı, iş olanaklar ve olasılığı nedir?
Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesinin de diğer fakülteler ve okullar gibi bir sınırı veya sınırlaması yoktur. Burada önemli olan kişinin hayal edebilme sınırıdır. Her alanda olduğu gibi Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesinde de iyi hayaller iyi projelerle birleşirse etkili olur.
Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesinin avantajı, öncelikle sizlere yetiştiricilik, avlama ve işleme sektöründe en temel eğitimleri verecektir. Bu eğitimler ileriki hayatınızda sektör bazında avantaj sağlayacaktır. Şüphesiz bir işin temelini ve mantığını çözen kişi o işi en iyi şekilde yapar. Bir diğer avantajı ise Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesinin verdiği dersler sayesinde hemen hemen her konuda bir fikir ve söz sahibi olursunuz bu da sizlere gerek kişisel gelişim gerekse genel kültür olarak avantaj sağlayacaktır. Ayrıca erkek arkadaşlar için bir avantajı ise; deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesi 4 yıllık olduğundan dolayı askerlik dönemlerini istemeleri halinde kısa vadeli (6 ay) yapabilecekler. Ayrıca yine istemeleri halinde asker olarak devam etme ve askerlik görevinde kıdem sahibi olabilirler (as teğmen, teğmen, albay vb.).
Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesinin avantajları saymakla bitmez bunu bu bölümü tercih edince daha iyi anlayacaksınız. Şimdi sizlere Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesinin iş olanaklarından ve olasılıklarından bahsetmek istiyorum.
Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesinin iş olanaklar ve olasılıklar, sektör içerisinde birçok ayrı türde yetiştiricilik yapma ve çiftlik kurma şansına sahipsiniz. Bu konuda ilgili merciler (bankalar ve bakanlıklar) size gerekli krediyi ve teşviki sağlıyorlar. Ayrıca aşılama, hastalık gibi laboratuarlarla ülkemizde bulunan çiftliklerle çalışabilirsiniz.
İşleme teknolojileri ile deniz ürünleri işleme, paketleme, pazarlama ağı kurabilir ve az olan piyasa hacmini genişletip katlaya bilirsiniz.
Deniz bitkilerinin özelliklerini iyi bilir ve özümserseniz günümüzde popüler pazarlama ve satış ürünleri olan besin takviyesi ürünler üretip, pazarlaya bilirsiniz.
Deniz canlılarını iyi bilip, iyi analiz etmeniz sonrasında gerekli olan eğitimi de alırsanız kozmetik devi bir marka olmanızı kim engelleyebilir. Siz yeter ki hayal edip, isteyin.
Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesinde yüksek lisans, doktora gibi eğitimleri de alırsanız, sizde zamanında sizlere ders veren hocalarınız gibi akademisyen olabilirsiniz.
Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesinden mezun olup memur da olabilirsiniz.
Sevgili arkadaşlar bu yazımda sizlere Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesini anlatmaya çalıştım. Deniz bilimleri ve teknolojileri fakültesinin ne olduğu, avantajları ve iş olanakları hakkında temel bilgileri verdiğimi düşünüyorum bir sonraki yazımızda görüşmek üzere…

Post a Comment

Daha yeni Daha eski