KARBONHİDRAT NEDİR?
Karbonhidrat:
C, H ve O den oluşmuş organik maddelerdir. Ancak bünyelerinde N içeren
karbonhidratlarda vardır.
Karbonhidratların Genel Özellikleri
·
Organizmanın ilk kullanılacağı yakıt ve enerji
kaynağıdır.
·
Parçalanma sırasında meydana gelen ara ürünler
oksidasyon olaylarında etkilidir.
·
Karbonhidratlar, karbonhidrat olmayan maddelerin
sentezinde ön madde olarak görev yaparlar.
Vücudun
katılımına girerek glikoprotein ve lipoproteinlerin yapısında bulunur
Karbonhidratların
Sınıflandırılması:
1. Karbon Atomu
Dizilişlerine Göre
a.
Diozlar:2 karbonlu şekerlerdir.
b.
Trizonlar: 3 karbonlu şekerlerdir.
c.
Tetrozlar:4 karbonlu şekerlerdir.
d.
Pentozlar: 5 karbonlu şekerlerdir.
e.
Heksozlar: 6 karbonlu şekerlerdir.
f.
Heptozlar:
7 karbonlu şekerlerdir.
2. Aldehit Ve
Keton Grubu Taşımalarına Göre
a.
Aldozlar: aldehit grubu taşırlar.
b.
Ketozlar: keton grubu taşırlar.
3. Moleküldeki
Basit Şeker Ünitesi Sayısına Göre
a.
Monosakkaritler: yapılarında bir tek
aldehit yada keton grubu taşıyan karbonhidratlara denir.
b.
Disakkaritler: iki monosakkarit molekülünün
bir molekül suyu çıkmasıyla meydana getirdikleri karbonhidratlara denir.
c.
Polisakkarit: en az 10 dan fazla
monosakkarit molekülünün glikozoid bağlar ile birbirine eklenmesi ile meydana
getirdikleri karbonhidratlara denir.
d.
Oligosakkaritler: ikiden fazla
monosakkaritin aralarında glikozoidik bağ yapmasıyla oluşurlar. KARBONHİDRATLI YİYECEKLER
- Meyve ve sebzeler ( patates, muz, elma… )
- Taze sıkılmış meyve ve sebze suları,
- Kepek unu/ekmeği, kepekli makarna,
- Esmer pirinç,
- Hububatlar,
- Yulaf ezmesi,
- Arpa,
KARBONHİDRATIN YARARLARI VE ZARARLARI
Karbonhidratlar hemen kalori sağlayarak vücudun fizik ve zihin çalışmaları için gerekli olan enerjiyi verirler.Karbonhidratlar öbür besinlerin vücutça alınmasına sindirilmesine yardım eder.Bunların eksikliği bitkinliğeisağlığın bozulmasına zihin konsantrasyonun azalmasına yol açar.Karbonhidrat grubunda 3 tür besin vardır.Şeker ,nişasta ve selüloz.Şeker ve nişasta enerji elde etmek için glikoza çevrilirler.Enerji olarakta kullanılmayan fazla karbonhidratlar vücutta çabucak yağ olarak depo edilir.Vücut bu fazlalığı yakmak için daha çok B vbitamini kullanır.Dolayısıyla öbür organların bu vitaminden yoksun kalmasına yol açar.Meyve ve sebzelerin büyük bir kısmını oluşturan selüloz karbonhidratlarının enerji değerleri yoktur.Ama bunlar bağırsakları çalıştırmak için gerekli posayı sağlar.En iyi karbonhidratlar: sebzeler, meyveler, rafine olmamış unlarda bulunurlar.
f
K
إرسال تعليق