Limnoloji: İç sulardaki biyolojik yaşamı, verimliliği ve bu olaya etki eden doğal faktörleri çeşitli bilimlerin ( kimya, fizik, biyoloji, bakteriyoloji, jeoloji gibi) metot ve yöntemlerinden yararlanarak kalitatif ve kantitatif yönden inceleyen bilim dalıdır.
         1922de Kiel uluslararası Kongresinde Limnoloji tatlı su bilimi olarak tanımlanmıştır.
         Yunanca Limne göl logos bilim anlamındadır. Akarsuların hidrolojisini inceleyen bilim dalı potomoloji yunanca (potomos: akarsu) olarak adlandırılmakta ise de günümüzde limnoloji göller ve akarsular olmak üzere içsuları inceleyen bilim dalı olarak bilinmektedir.
         Bu bilimin ilk kurucusu İsviçreli F.A. FORREL’in Lozan gölü ve çeşitli göllerde yaptığı çalışmaların yayınlanması Limnolojinin müspet bir bilim olarak ortaya çıkmasında önemli rol oynamıştır.
         Aslında Limnoloji biliminin başlangıcı ARİSTO’ DAN önceki zamanlara uzanır. Mikroskobun keşfi ile biyoloji gelişmeye başlamıştır. İlk defa sudaki mikro canlıları LEEUWEN HOEK (1632-1723) incelemiştir.
         17. yüzyılın sonunda MÜLLER’in mikroskobik su canlılarını sınıflandırması, 1887 yılında HENSEN’in plankton’un tanımını yapmasından sonra 20.yüzyıl başlarında tatlı sulardaki araştırmalara daha çok ilgi gösterilmeye başlanmıştır. Ülkemizde ilk hidrobiyoloji enstitüsü 1951 yılında İstanbul üniversitesine bağlı olarak Baltalimanı’nda oluşturulmuştur.

           Her yıl yaklaşık 500.000 km3 su buharlaşarak atmosfere karışır. Buharlaşan suyun %85i okyanuslardan kaynaklanmaktadır. Kalan kısmın küçük bir bölümü iç sulardan gelmekte, büyük bir kısmı ise bitkilerin kökleri vasıtasıyla topraktan çektikleri suyun yaprakları vasıtasıyla havaya vermesinden oluşmaktadır. Böylece bitkiler yer altı sularının atmosfere karışmasında birer pompa görevi görmektedirler.

hepsi ve daha fazlası için tıkla indir

Post a Comment

Daha yeni Daha eski