Merhaba sevgili okuyucular Mübarek Ramazan ayına iştirak Ettiğimiz bu günlerde, ramazanda oruç dışında ifa edilen diğer bir ibadet olan fitre telaşı da başlamış durumda.

Fitre; orucu tamamlayan ibadet
Ben de her müslüman gibi bu telaşa düşmüşken siz sevgili okurumu da bilgilendireyim isteyim.
öncelikle Fitre Nedir? Kimlere Verilir? ve Bu yıl diyanet tarafından açıklanan Fitre Bedeli ne kadar?
Bunlara değinelim.
 




İslam kaynaklarına göre 
Fitre nedir?
Ramazan Bayramı’na yetişen ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların kendileri ve velâyetleri altındaki kişiler için yerine getirmekle yükümlü bulundukları mâlî bir ibadettir.
Yani demek istenen şey Ramazanda bakmakla sorumlu olduğun ve kendin için yapacağın para yardımıdır.
Peki ben bu yardımı kime yapacağım?
bunun için yine islam kaynaklarına bakıyoruz.

FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Fitre, verileceği yerler bakımından her durumda zekâtın benzeridir. Ayet-i kerimede açıklanmıştır. “Sadakalar (zekatlar), Allah’tan bir farz olarak ancak fakirler, düşkünler, zekât toplayan memurlar, kalpleri İslam’a ısındırılacak olanlarla (özgürlüğüne kavuşturulacak) köleler, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış yolcular içindir. Allah hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.” (Tevbe Suresi 60)
Fitrede öncelik çevredesinkilerdir, herke öncelikle çevresindekilere fitre vermelidir?
Kimler Fitre vermelidir?
Burada belli şartlar var,
> öncelikle MÜSLÜMAN olmak gerekir. şafii mezhebine göre kişi gayr-ı müslim fakat bakmakla yükümlü olduğu kişi veya kişiler müslümansa, gayr-ı müslim kişinin bakmakla yükümlü olduğu kişi adedince fitre vermesi gerekir.
> Mal varlığı olmalı. Bunu ölçüsü kedi evinin nafakasını karşılayabiliyor ve bayram sabahına kadar ki nafakası ve giderini karşılayabiliyorsa o kişinin fitre vermesi gerekir.
>Vakit; Fitre, Ramazan Bayramı’ndan bir veya iki gün öncesi ile Bayram Namazı arasında ödenir. Böylece yoksullar bununla, Bayram Namazı’ndan çıkmadan önce ihtiyaçlarını karşılamış olurlar.
Fitre Kişi Başı ne kadar?
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı 2015 yılı Ramazan ayının başlangıcından 2016 yılı Ramazan’ın başlangıcına kadar en düşük sadaka-i fıtır miktarını 11,50 TL (On Bir lira ell Kuruş) olarak belirledi.




Post a Comment

Daha yeni Daha eski