iç su balıkları ile ilgili temel sorular


1)ülkemizde bulunan alabalık türleri nelerdir?
*salmo trutta macrostigma (Anadolu dağ alp) *salmo trutta abanticus (Abant balığı) *salmo trutta caspius (aras balığı) *salmo trutta labrax (Karadeniz alabalığı)*salmo trutta forma lacustris (göl balığı)*oncorhynchus mykiss (gök kuşağı alp) 
2)gök kuşağı alabalıklarının tercih edilme sebebi nedir?
*çevre koşullarına iyi uyum göstermesi *sıcaklık değişimlerine dayanıklı olması *aktif yem alma özelliği göstermesi *yem değerlendirmesinin fazla olması*kısa süreli kuluçka süresine sahip olması *büyütme işlemi ekonomik ve kısa oluşu *hastalıklara karşı dayanıklı olması *yetiştiricilikte sorun çıkarmaması*gelişme hızlarının yüksek olması *canlı ağırlığının fazla olması 
3)alabalıkta damızlık balıklarda cinsiyet tayini ?
*dişilerde,karın daha şişkindir,cinsiyet deliği etrafı kırmızı renk görümündedir.
*erkelerde,üreme döneminde alt çene kanca şeklinde ve öne doğru uzamaktadır.vücut daha yassıdır. Üreme zamanı yaklaştığında yanal çizgi boyunca daha koyu ve parlak kırmızı şerit taşırlar.
4)damızlık alabalıkları bayıltmada kullanılan anestezik maddeler?  
Anestezik madde:sağımda damızlara zarar vermemek,işlemi seri olarak gerçekleştirmek için damızlıklara uygulanan maddelerdir.
*MS-222: 10 GR/100lt     *benzocaine:35-50 mg/lt      *Quinaldin:25cc/100lt     *tranguil:5mg/100lt
*fenoksi ethanol:0,1-0,5 mg/lt 
5)damızlık alabalıklarda aranılan özellikler(damızlık seçiminde dikkat edilecekler
*hızlı büyüme ile yemi iyi değerlendirmeli *seçilen damızlar sağlıklı ve düzgün vücutlu olmalı *üreme yeteneği fazla olmalı *hastalık ve parazitlere karşı dayanıklı olması *geniş uyum yeteneğine sahip olmalı *insan eli altında yetiştirilmeye, üremeye, beslenmeye yatkın olmalı *normal çağlarında cinsel olgunluğaulaşmalı.dişilerde 3 yaşında,erkeklerde 2 yaşında   
6)alabalık yumurta dezenfeksiyonu için kullanılan kimyasallar?
*melahit yeşili:1-2mg/lt günde 1 saat      *formal(%30): 1-2mg/lt günde 15dk 
*metilen mavisi:5-20mg/lt günde 15dk   *bronopol:1mlt/10lt günde 30dk 
7)alabalık üretim tesislerinde yaygın olarak kullanılan kuluçka tipleri nelerdir?
*kuluçka kanalı:15-25 lt/dk 100.000 adet yumurta      *zuger şişesi:1.5-3 lt/dk 30-50 bin adet yumurta
*kuluçka dolabı:1.2-2 lt/dk 100.000 adet yumurta   
8)gün-derece terimi neyi ifade eder? 
Su sıcaklığına bağlı olarak balık yumurtalarının açılma süresi(larva çıkış süresi)yani yumurtaların hangi sıcaklıkta kaç günde açıldığını belirler.alabalıklarda 10 oC de 30 günde yumurtadan larva çıkışı gözlenir.çıkış süresi o halde 10x30 300 gün derecedir.  
İnkübasyon:döllenmiş yumurtadan larva çıkış süresine kadar geçen süreye denir.
9)larvalar ne zaman yemlenmeye başlar?
*yumurtadan çıkan larvalara vitellus keseli larva denir. lavraların serbest yüzme dönemine ulaşmaları besin keselerin 2/3 lik kısmını tüketmeleri ve vitellus keseli larvaların %10 u yem alma gücüne ulaştığında  yemlemeye başlanılmalı.  
10)alabalıklarda su parametreleri nelerdir?
*su sıcaklığı:kuluçka ve yavru çıkış döneminde:7-12 oC
                      Larva ve yavru büyütmede sıcaklık:8-13oC
                      Fingertlik ve semirtme devresinde:12-18oC
                      Damızlık beslenmesinde:7-13oC 
 *ph: 6,7 ve 8,2 (ph’ın 5’in altında ve 9,2’nin üzerinde olması alabalıklar için öldürücü etki yapar. 
*CO2: larvalar için: 12-25 mg/lt
            Sofralık balıklar için: 10 mg/lt üzerine çıkmayacak
             Kuluçhane koşullarına göre üst sınır 2pmm 
*amonyak:yavrular için 0,005 mg/lt 
                    Yetişkin balıklar için 0,02 mg/lt den az
*nitrit:0,2 mg/lt    *nitrat: 0-40 mg/lt den az 
 *sudaki oksijen miktarı:7-8 mg/lt  alabalık yetiştiricilik havuzları çıkışında suyun minimum 5 ppm oksijen içermesi gerekir.               
    11) canlı balık naklinde kullanılan sistemler?
*kapalı sistem: balıkların yaşamları için gerekli olan şeylerin tümünü kendi içersinde taşır. Ör: en basiti kısmen su ve oksijen ile doldurulmuş  torbalar. 
*açık sistem:ihtiyaç duyulan parametreler dış ortamdaki kaynaklardan sürekli olarak suyla doldurulmuş nakil tanklarına yada araçlarına gelmektedir.  Ör: havalandırıcı ile donatılmış küçük tanklar.                  
12)sazanın tercih edilebilme nedenleri? 
*çevre töleransı yüksek,ani sıcaklık ve uzun sıcaklık değişimlerine dayanıklı 10 oC nin altında da yaşayabilen ekstantif,entansif ve yarı entansif yetiştiriciliğine uygun olması.
13)sazan yetiştiriciliğinde su parametreleri?
* su sıcaklığı: 18-20 oC
*ph:6,5-8,5(4 ün altında ve 11 in üstünde olmayacak 5-9 arası ph ta yaşabilir.)  *co2: 2 mg/lt den fazla olmamalı          *h2s: 0,5 mg/lt   olduğunda zararlı 5-6 mg/lt den fazla öldürücüdür.
*amonyak: 0,02 mg/lt      *oksijen: 5-9 mg/lt ,5-6 mg/lt nin altında olmamalı     *  nitrit:0,06-0,1 mg/lt (1-2 mg/lt öldürücü etki yapar.) 
13) havuz tabanının sürülmesinin faydaları nelerdir?
*toprağın ufalanmasını sağlayarak havalanma yüzey alanı genişletir böylece o2 girişini kolaylaştırarak gerçek kuruma sağlanır.böylece mineralizasyon toprağın daha derinde ve hızlı olur.
*çamur tabakasının çatlaması önlenir,böylece havalandırmaya engel ortadan kalkmış olur.besin tuzlarının aşağı inmesi engellenir.
*havuz tabakasındaki bitkilerin parçalanması sağlanarak bitki altındaki çamur  tabakası ortadan kaldırılır.(havalandırma için)  
14)havuzlarda otlarla mücadele yöntemleri?(sazan havuzlarında)
*kültürel yöntemler:havuzun yapıldığı yer ile alakalı
*kimyasal yöntemler:havuz toprağın sterilize edimesi,uçaktan ilaçlama,kimyasal maddelerin havuzlarda çok tüketilmesi teknikleri kullanılır. 
*biyolojik yöntem:ot sazanı kullanılır.kuvvetli fitoplakton gelişmesi olan havuzlarda gümüş sazanı kullanılır.
*mekanik yöntem:havuzlar kurutulmaya alınır ve havuz tabanındaki kamışlar,otlar  orak,tırpan veya ot bileme makinalrıyla temizlenir.
15)balık yumurtaları nakli sırasında uyulması gereken esaslar? 
*hassas yumurta veya kritik dönemdeki yumurtalar kesinlikle nakledilmemelidir.oksijen ihtiyacı temin edilmelidir. Yumurtaların canlı kalabilmesi için sıcaklık iyi ayarlanmalıdır.mantarlaşma oluşmaması için melahit yeşili ile yıkanmalı ve konulan kapların prüzsüz olmaları ayrıca suda yüzen partiküller olmamalıdır.mantarlaşmış yumurtalar ayıklanmalıdır.zamansız ölümlerin olmaması için açılmadan en az 5-6 gün önce nakledilmelidir. 
16)yavru nakli?
*Suda gerekli oksijeni sağlamak için su sıcaklığı düşük tutulmalı,yenilenmeli ve kabın hafif hareketi sağlanmalıdır.daha fazla sayıda balık nakledilmesi için nakil süresi kısa tutulmalıdır.hızlı taşıma ve mollalar uygulanmalıdır.nakledilecek balık sayısını arttırmak için balığın metabolizmasını ve o2 tüketimini azaltan maddeler kullanılabilir.     
17) YAVRU NAKLİNDE UYULMASI GEREKEN ESASLAR? 
*NAKİL İŞLEMİ,BALIKLARIN FAZLA OKSİJEN İHTİYACI NEDENİ İLE SERİN HAVALARDA YAPILMALIDIR.SICAK HAVALARDA BALIKLAR AKŞAM VE SABAH ERKEN TAŞINMALIDIR.NAKLİYE İŞLEMİ ÖNCEDEN ORGANİZE EDİLMELİDİR.BALIKLAR DAİMA İYİ DÜZENLENMİŞ KONVOYLARLA GÖNDERİLMELİDİRBALIK DIŞKILARININ SUYU KİRLETMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN NAKİL ÖNCESİNDEN AÇ BIRAKILMALIDIR.NAKLİYE MALZEMELERİN AHŞAP MALZEMEDEN YAPILANI METAL OLANA GÖRE DAHA YAVAŞ ISINMASINDAN TERCİH EDİLİR. 
18)alabalık yetiştiriciliğinde ön yavru büyütmede hangi önlemler alınmalıdır?
*larvaların besin kesesini tükettikten sonra bakım ve beslenmelerine özen göstererek 1 gr canlı ağırlığa eriştirilmelerine ön yavru büyütme denir.
Alınması gereken önlemler: direk  güneş ışığından korunmakla birlikte dolaylı aydınlık sağlamak ,yavruların köşelerde ve belli noktalarda birikmesinin önlenmesi,yemlemelerin sık olarak yapılması,fakat her defasında azar azar verilmesi ve yem atıkları ile dışkıların sürekli temizlenmesi.  
19)sazan yetiştiriciliğinde yapay üretim için damızlık stok ebeveynlerin iyi kalitede olan bireylerden seçilerek muhafaza edilir. yapılacak  seçimde dikkate alınması gereken özellikler nelerdir?   
*hızlı büyüme  *yemi iyi değerlendirme *yağ oranının düşük olması *hastalıklara karşı dayanıklılık dikkate alınması gereken başlıca özelliklerdir. 
20)sazan yetiştiriciliğinde yapay döl alımının avantajları nelerdir?
*doğal ortam koşullarına göre daha az sayıda anaç balığı ihtiyaç duyulur
*yumurtalar daha fazla sayıda ve kalitede olmaktadır.
*yumurtalar olumsuz çevre şartlarından daha az etkilenmekte
*yumurtalara zarar verecek su canlıları ve düşmanları olmaz.
*çıkan larvaların istenilen kalitede ve miktarda yem bulabilme şansına sahip olurlar. 
*larvaların ilk dönemde ihtiyaç duyduğu canlı yem olan rotiferlerden yeterince yararlanmaları.   
21)döllenme sıvısı bileşimi?
10 lt su,40 gr tuz,5 gr tonik içerir
Ne amaçla kullanılır; 
Döllenme amaçlı kullanılır.döllenme sıvısı yumurtaların yapışmasını önlemekte ve spermi aktif hale getirmektedir.  
22)tonik asit çözeltisi bileşimi?
10 lt suda çözülmüş 5 gr tanin içerir.
Ne amaçlı kullanılır;

Yumurtanın yüzeyinde bulunan yapışkan maddeyi çözmek için kullanır.döllenme sıvısından hemen sonra kullanılır.


Post a Comment

Daha yeni Daha eski