ekskürsiyon
Ekskürsiyon kelimesinin farklı bilim dallarında ve farklı dillerde başka başka anlamları vardır. Bu anlamların bazıları şöyledir;       
Ekskürsiyon;  dilbilgisi yönünden seyahat etme, dolaşma kelimesinden Fransızcaya excursion olarak girmiş bir kelime. Bu kelime 30 yıl kadar önce dilimize girmiş, fakat sonraları birçok yerlerde yerini gezi kelimesine bırakmıştır.
Ekskürsiyonun çevre bilimleri sözlük anlamı ise: Bir ya da bir çok konuyu incelemek için meslek gruplarının yaptıkları tetkik ve araştırma gezileri.      
Şimdilerde kullanılan ekskürsiyonun tanımı ise, bilimsel araştırma gezisidir. Bilimsel araştırma yaparken yapılan işlemler, kullanılan aletler, alınan izinler, harcanan para vb. gibi etkenlerin toplandığı rapordur.
   Ekskürsiyon, belli bir yöntem ve kurallarla hazırlanır. Ekskürsiyon bir tur ve gezi sonucunda olduğundan bir tur ve gezinin, bütün özelliklerini barındırmalıdır.
   Tüm geziler için ortak özellikleri şunlardır:
   1. Bir tur-gezi için bir zamanın uzunluğu.
   2. Turistler (gruplar veya bireyler) varlığı.
   3. Bir tur için rehber-kılavuzun bulunması.
   4. Önceden belirlenmiş bir rota.
   5. Araştırılacak nesne veya tür.
   6. Katılımcıların gözlem aktivitesi.
        Ekskürsiyon gezinin yanında, aynı zamanda gözlem niteliğindedir. Bu durum ekskürsiyona farklı bir boyut katmaktadır. Ekskürsiyon gözlem anlamı içeriyorsa o halde gözlemin şartlarını da sağlamalıdır.
        Gözlem yöntemi, eğitim-öğretimde gözlem, varlık ve olayların kendi doğal ortamlarında plânlı ve amaçlı olarak incelenmesi demektir. Psikoloji bilimi gözlemi, dikkatin dış dünyadaki olay ve varlıklara yönelmesi olarak tanımlamaktadır. Burdan hareketle en iyi ekskürsiyon dikkatli kişilerden çıkar. Ekskürsiyon yönünden gözlem çeşitleri ve yöntemleri nasıl olmalı görelim.
Gözlem Çeşitleri
  Gözlemler; "doğal gözlem", "kontrollü gözlem" olarak iki tür olarak sınıflanabileceği gibi; "sürekli gözlem", "bir kez yapılan gözlem"; "basit gözlem", "sistematik gözlem" gibi çeşitli şekillerde sınıflanabilmektedir. Süresine, yapıldığı yere, sayısına ve araç-gereç kullanma ihtiyacına göre de sınıflandırma yapılabilir.
        Doğal gözlemde: Bir olay nesne veya varlık, kendi ortamında oluşu esnasında incelenir.
        Kontrollü gözlemde: Gözlemcinin müdahalesi söz konusu olup, buna "deney" de denir.

        Sürekli gözlem: Düzenli kontroller olarak tanımlanabilir. Bir olay veya varlık belirli zamanlarda sürekli olarak izlenmekte ve bundan sonuç çıkarılmaktadır. Örneğin, meteorolojik gözlemler, bitki gelişiminin incelendiği gözlemler bu tasnife girmektedir. Bu türde gözlem konusu olan durum hakkında genel yargıya varabilmek için, düzenli olarak yapılan sürekli gözlemlerden hareket edilmekte, toplanan bu bilgilerin ışığında genel yargıya varılmaktadır. Bir kez yapılan gözlemde ise, gözlem konusu olan durum veya varlık bir kez incelenmektedir. Örneğin, hücrenin yapısını incelemek, fabrika gezisi, baraj incelemesi gibi etkinlikler bu türe özgü gözlemlerdir. Bazı olaylar sık sık meydana gelmediği için, örneğin bir ay veya güneş tutulması gözlemi de bu gruba girebilir.

Post a Comment

Daha yeni Daha eski