KARBONHİDRAT NEDİR?

Karbonhidrat: C, H ve O den oluşmuş organik maddelerdir. Ancak bünyelerinde N içeren karbonhidratlarda vardır.
Karbonhidratların Genel Özellikleri
·         Organizmanın ilk kullanılacağı yakıt ve enerji kaynağıdır.
·         Parçalanma sırasında meydana gelen ara ürünler oksidasyon olaylarında etkilidir.
·         Karbonhidratlar, karbonhidrat olmayan maddelerin sentezinde ön madde olarak görev yaparlar.
Vücudun katılımına girerek glikoprotein ve lipoproteinlerin yapısında bulunur
  

Karbonhidratların Sınıflandırılması:
1.      Karbon Atomu Dizilişlerine Göre
a.       Diozlar:2 karbonlu şekerlerdir.
b.      Trizonlar: 3 karbonlu şekerlerdir.
c.       Tetrozlar:4 karbonlu şekerlerdir.
d.      Pentozlar: 5 karbonlu şekerlerdir.
e.      Heksozlar: 6 karbonlu şekerlerdir.
f.        Heptozlar:  7 karbonlu şekerlerdir.
2.      Aldehit Ve Keton Grubu Taşımalarına Göre
a.       Aldozlar: aldehit grubu taşırlar.
b.      Ketozlar: keton grubu taşırlar.
3.      Moleküldeki Basit Şeker Ünitesi Sayısına Göre
a.       Monosakkaritler: yapılarında bir tek aldehit yada keton grubu taşıyan karbonhidratlara denir.
b.      Disakkaritler: iki monosakkarit molekülünün bir molekül suyu çıkmasıyla meydana getirdikleri karbonhidratlara denir.
c.       Polisakkarit: en az 10 dan fazla monosakkarit molekülünün glikozoid bağlar ile birbirine eklenmesi ile meydana getirdikleri karbonhidratlara denir.
d.      Oligosakkaritler: ikiden fazla monosakkaritin aralarında glikozoidik bağ yapmasıyla oluşurlar. KARBONHİDRATLI YİYECEKLER
  • Meyve ve sebzeler ( patates, muz, elma… )
  • Taze sıkılmış meyve ve sebze suları,
  • Kepek unu/ekmeği, kepekli makarna,
  • Esmer pirinç,
  • Hububatlar,
  • Yulaf ezmesi,
  • Arpa,

KARBONHİDRATIN YARARLARI VE ZARARLARI

Karbonhidratlar hemen kalori sağlayarak vücudun fizik ve zihin çalışmaları için gerekli olan enerjiyi verirler.Karbonhidratlar öbür besinlerin vücutça alınmasına sindirilmesine yardım eder.Bunların eksikliği bitkinliğeisağlığın bozulmasına zihin konsantrasyonun azalmasına yol açar.Karbonhidrat grubunda 3 tür besin vardır.Şeker ,nişasta ve selüloz.Şeker ve nişasta enerji elde etmek için glikoza çevrilirler.Enerji olarakta kullanılmayan fazla karbonhidratlar vücutta çabucak yağ olarak depo edilir.Vücut bu fazlalığı yakmak için daha çok B vbitamini kullanır.Dolayısıyla öbür organların bu vitaminden yoksun kalmasına yol açar.Meyve ve sebzelerin büyük bir kısmını oluşturan selüloz karbonhidratlarının enerji değerleri yoktur.Ama bunlar bağırsakları çalıştırmak için gerekli posayı sağlar.En iyi karbonhidratlar: sebzeler, meyveler, rafine olmamış unlarda bulunurlar.

f
K

Post a Comment

Daha yeni Daha eski