2012 mkü final soruları cevaplı


















Adı Soyadı:                                                                                                                               12.01.2012
Numarası:                                                               
İÇ SU BALIKLARI FİNAL SINAVI
1.Sazan yetiştiriciliğinde yapay üretim için damızlık stok ebeveynleri iyi kalitede olan bireylerden seçilerek muhafaza edilir. Bunlar;
Ø  Hızlı büyüme
Ø  Yemi iyi değerlendirme
Ø  Yağ oranının düşük olması
Ø  Hastalıklara karşı dayanıklı olması
yapılacak seçimde dikkate alınması gereken özelliklerdir.
2.Hipofiz enjeksiyonu;
Ø  Dişi ve erkek balıklara nasıl uygulanır
v   

Ø  Dişi ve erkeklere uygulanan doz ne kadardır
v   

3.Döllenme sıvısı;
Ø  Bileşimi nedir
10lt su,40gr tuz,30gr üre bulunur sıc.20-22oC
Ø  Ne amaçla kullanılır
Yumurtaların yapışmasını önler,spermi aktif hale getirir.1lt suya 100ml döllenme sıvısı eklenir
4.Tannik asit;
Ø  Bileşimi nedir
10lt su 5gr tanin içerir.
Ø  Ne amaçla kullanılır
Yumurtaların yüzeyinde bulunan ve daha önceki işlemle yoğunlaşmış olan yapışkan maddeyi çözmek için uygulanır.1 saat sonra tanik asit muamele edilir.
5.Yumurtada mantar  gelişimini engellemek için;
Ø  Hangi madde   Malahit yeşili
Ø  Ne zaman    Mantar oluştuğu     
Ø  Ne oranda       1:200.000     Kullanılır.

6.Sazan yetiştiriciliğinde yapay döl alımının avantajları nelerdir
Ø  Yumurta olumsuz çevre şartlarından etkilenmez
Ø  Yumurtalara zarar verecek su canlısı ve düşmanları olmaz
Ø  Doğal ortam koşullarına göre daha az anaca ihtiyaç vardır
Ø  Yumurta daha fazla sayıda ve kalitede elde edilir
Ø  Çıkan larvalar istenilen kalitede ve miktarda yem bulabilme şansına sahiptir
7.Sarotherodon cinsi tilapyanın özellikleri ve iki türü yazınız
Ø   
Ø   
Ø  Sarotherodon melenotheron melenotheron
Ø  Sarotherodon galilaeus  galilaeus

8.Yayın balığı yetiştiriciliğindeki avantajlar nelerdir.
Ø  O2 yetersizliğine karşı dayanıklı olup sazan balığının bakım şartlarına uygundur
Ø  Düşük sıcaklıkta hızlı gelişme gösterir,3 yılda sofralık ağırlığa ulaşır 2-4kg
Ø  Parazit hastalıklara çok dayanıklıdır
Ø  Pelet yemleri iyi değerlendirirler
Ø  Doğal sularımızda döl vermektedirler
Ø  Kılçıksız eti beyaz çok lezzetli ve kalitelidir
Ø  Sazan havuzlarında yarı kontrollü üretimi yapılır
Ø  Yapay sağım ve döllenme tam kontrollü döl alımı mümkündür

9.Balık yumurtalarının nakli esnasında uyulması gereken esaslar nelerdir.
Ø   
Ø   
Ø   
Ø   

10.Canlı balık naklinde kullanılan sistemler nelerdir.Her bir sistemi açıklayınız.
Ø  Kapalı Sistem:Balıkların yaşamaları için gerekli olan şeylerin tümünü kendi içinde  taşırlar.En basitleri plastik torbalardır.kısa mesafede kullanılır.

Ø  Açık sistem:Balıkların yaşamaları için ihtiyaç duyulan parametreler dış ortamdaki kaynaktan sürekli olarak suyla doldurulmuş nakil tanklarına yada araçlarına gelmektedir.Uzun süreli mesafe için kullanılır




11.Yayın balığında;
Ø  Yumurta çapı:1.5-2.00mm(3-4.00mm)
Ø  Yumurta sayısı:10.000-48.0000
Ø  İnkübasyon süresi(gün-derece olarak):2.5-3gün(50-60gün-derece)
Ø  Olgunluk yaşı:3yıl

12.Sudak balığının;
Ø  Latincesi:Sander Luciperca
Ø  Olgunluk yaşı:3-4
Ø  Yumurta miktarı:100.000-250.000
Ø  İnkübasyon süresi(gün-derece olarak):6-10(110-120)

13.Mersin balığının;
Ø  Latincesi:
Ø  Olgunluk yaşı:
Ø  Yumurta miktarı:100.000-300.000
Ø  İnkübasyon süresi(gün-derece olarak):3-10(90)

14.Turna balığının;
Ø  Latincesi:Esox lucius
Ø  Olgunluk yaşı:3-5(2-3)
Ø  Yumurta miktarı:20.000-30.0000
Ø  İnkübasyon süresi(gün-derece olarak):100-150

15.Alabalık yetiştiriciliğinde ön yavru döneminde hangi önlemler alınmalıdır.
Ø  Kaliteli su temini
Ø  Direk güneş ışığından korumayla birlikte dolaylık aydınlık sağlamak
Ø  Yavruların köşelerde veya belli noktalarda birikmelerinin önlenmesi
Ø  Yemlemenin sık olarak yapılması fakat her defasında azar azar verilmesi
Ø  Yem atıklarının dışkılarının sürekli temizlenmesi


16.Alabalık yumurtalarının inkübasyonunda kullanılan kuluçka gereçleri ve kapasitesi,su gereksinimi nedir.
Ø  Kuluçka kanalı:15-25lt/dk 100.000
Ø  Zurger şişesi:1,5-3lt/dk 30.000-50.000
Ø  Kuluçka dolabı:1,2-2lt/dk 100.000

17.Alabalık yumurtalarının dezenfeksiyonu için kullanılan kimyasal maddeler ve kullanım miktarı
Ø  Malahit yeşili:1-2mg/lt 1saat
Ø  Metilen mavisi:5-20mg/lt 15dk
Ø  Formol (%30):1-2mg/lt 15dk
Ø  Bronogol :1ml/10lt günde 30dk

18.Larvalar ne zaman yemlemeye başlanır
Vitellus keseli larvaların %10’nu yem alma gücüne ulaştığında ya da besin keselerinin 2/3’lük kısmını tükettiklerinde ve serbest yüzmeye başladıklarında yemlemeye başlanır.

19.Türkiye’de bulunan alabalık türlerini yazınız.
Ø  Salmo trutta macrostigma
Ø  Salmo trutta abanticus
Ø  Salmo trutta caspius
Ø  Salmo trutta labrax
Ø  Salmo  trutta forma lacustris
Ø  Oncorhynchus mykiss

1 Yorumlar

  1. Merhaba bu soruların hangi hocaya ait olduğunu öğrenebilir miyim acaba ? Ben de bu bölümü okuyorum ve hoca aynı ise daha çok değerlendirmeye alacağım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski