Adı Soyadı:
12.01.2012
Numarası:
İÇ SU BALIKLARI FİNAL
SINAVI
1.Sazan
yetiştiriciliğinde yapay üretim için damızlık stok ebeveynleri iyi kalitede
olan bireylerden seçilerek muhafaza edilir. Bunlar;
Ø
Hızlı büyüme
Ø
Yemi iyi değerlendirme
Ø
Yağ oranının düşük olması
Ø
Hastalıklara karşı dayanıklı olması
yapılacak
seçimde dikkate alınması gereken özelliklerdir.
2.Hipofiz
enjeksiyonu;
Ø
Dişi ve erkek balıklara nasıl uygulanır
v
Ø
Dişi ve erkeklere uygulanan doz ne kadardır
v
3.Döllenme
sıvısı;
Ø
Bileşimi nedir
10lt su,40gr tuz,30gr üre bulunur sıc.20-22oC
Ø
Ne amaçla kullanılır
Yumurtaların
yapışmasını önler,spermi aktif hale getirir.1lt suya 100ml döllenme sıvısı
eklenir
4.Tannik
asit;
Ø
Bileşimi nedir
10lt su 5gr tanin içerir.
Ø
Ne amaçla kullanılır
Yumurtaların
yüzeyinde bulunan ve daha önceki işlemle yoğunlaşmış olan yapışkan maddeyi
çözmek için uygulanır.1 saat sonra tanik asit muamele edilir.
5.Yumurtada
mantar gelişimini engellemek için;
Ø
Hangi madde
Malahit yeşili
Ø
Ne zaman
Mantar oluştuğu
Ø
Ne oranda
1:200.000 Kullanılır.
6.Sazan
yetiştiriciliğinde yapay döl alımının avantajları nelerdir
Ø
Yumurta olumsuz çevre şartlarından etkilenmez
Ø
Yumurtalara zarar verecek su canlısı ve
düşmanları olmaz
Ø
Doğal ortam koşullarına göre daha az anaca
ihtiyaç vardır
Ø
Yumurta daha fazla sayıda ve kalitede elde
edilir
Ø
Çıkan larvalar istenilen kalitede ve miktarda
yem bulabilme şansına sahiptir
7.Sarotherodon
cinsi tilapyanın özellikleri ve iki türü yazınız
Ø
Ø
Ø Sarotherodon
melenotheron melenotheron
Ø Sarotherodon
galilaeus galilaeus
8.Yayın
balığı yetiştiriciliğindeki avantajlar nelerdir.
Ø O2
yetersizliğine karşı dayanıklı olup sazan balığının bakım şartlarına uygundur
Ø Düşük
sıcaklıkta hızlı gelişme gösterir,3 yılda sofralık ağırlığa ulaşır 2-4kg
Ø Parazit
hastalıklara çok dayanıklıdır
Ø Pelet
yemleri iyi değerlendirirler
Ø Doğal
sularımızda döl vermektedirler
Ø Kılçıksız
eti beyaz çok lezzetli ve kalitelidir
Ø Sazan
havuzlarında yarı kontrollü üretimi yapılır
Ø Yapay
sağım ve döllenme tam kontrollü döl alımı mümkündür
9.Balık
yumurtalarının nakli esnasında uyulması gereken esaslar nelerdir.
Ø
Ø
Ø
Ø
10.Canlı
balık naklinde kullanılan sistemler nelerdir.Her bir sistemi açıklayınız.
Ø Kapalı
Sistem:Balıkların yaşamaları için gerekli olan şeylerin tümünü kendi
içinde taşırlar.En basitleri plastik
torbalardır.kısa mesafede kullanılır.
Ø Açık
sistem:Balıkların yaşamaları için ihtiyaç duyulan parametreler dış ortamdaki
kaynaktan sürekli olarak suyla doldurulmuş nakil tanklarına yada araçlarına
gelmektedir.Uzun süreli mesafe için kullanılır
11.Yayın
balığında;
Ø
Yumurta çapı:1.5-2.00mm(3-4.00mm)
Ø
Yumurta sayısı:10.000-48.0000
Ø
İnkübasyon süresi(gün-derece olarak):2.5-3gün(50-60gün-derece)
Ø
Olgunluk yaşı:3yıl
12.Sudak
balığının;
Ø
Latincesi:Sander Luciperca
Ø
Olgunluk yaşı:3-4
Ø
Yumurta miktarı:100.000-250.000
Ø
İnkübasyon süresi(gün-derece olarak):6-10(110-120)
13.Mersin
balığının;
Ø
Latincesi:
Ø
Olgunluk yaşı:
Ø
Yumurta miktarı:100.000-300.000
Ø
İnkübasyon süresi(gün-derece olarak):3-10(90)
14.Turna
balığının;
Ø
Latincesi:Esox lucius
Ø
Olgunluk yaşı:3-5(2-3)
Ø
Yumurta miktarı:20.000-30.0000
Ø
İnkübasyon süresi(gün-derece olarak):100-150
15.Alabalık
yetiştiriciliğinde ön yavru döneminde hangi önlemler alınmalıdır.
Ø
Kaliteli su temini
Ø
Direk güneş ışığından korumayla birlikte
dolaylık aydınlık sağlamak
Ø
Yavruların köşelerde veya belli noktalarda
birikmelerinin önlenmesi
Ø
Yemlemenin sık olarak yapılması fakat her
defasında azar azar verilmesi
Ø
Yem atıklarının dışkılarının sürekli
temizlenmesi
16.Alabalık
yumurtalarının inkübasyonunda kullanılan kuluçka gereçleri ve kapasitesi,su
gereksinimi nedir.
Ø
Kuluçka kanalı:15-25lt/dk 100.000
Ø
Zurger şişesi:1,5-3lt/dk 30.000-50.000
Ø
Kuluçka dolabı:1,2-2lt/dk 100.000
17.Alabalık
yumurtalarının dezenfeksiyonu için kullanılan kimyasal maddeler ve kullanım
miktarı
Ø
Malahit yeşili:1-2mg/lt 1saat
Ø
Metilen mavisi:5-20mg/lt 15dk
Ø
Formol (%30):1-2mg/lt 15dk
Ø
Bronogol :1ml/10lt günde 30dk
18.Larvalar
ne zaman yemlemeye başlanır
Vitellus
keseli larvaların %10’nu yem alma gücüne ulaştığında ya da besin keselerinin
2/3’lük kısmını tükettiklerinde ve serbest yüzmeye başladıklarında yemlemeye
başlanır.
19.Türkiye’de
bulunan alabalık türlerini yazınız.
Ø
Salmo trutta macrostigma
Ø
Salmo trutta abanticus
Ø
Salmo trutta caspius
Ø
Salmo trutta labrax
Ø
Salmo
trutta forma lacustris
Ø
Oncorhynchus mykiss
Merhaba bu soruların hangi hocaya ait olduğunu öğrenebilir miyim acaba ? Ben de bu bölümü okuyorum ve hoca aynı ise daha çok değerlendirmeye alacağım
YanıtlaSilYorum Gönder